keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Halpa on halpaa, paitsi silloin kun se on kallista

Koiranruoka ja sen hinta/laatusuhde puhuttaa. Tämä tuskin muuttuu ikinä, ja hyvä niin. Siinä missä laadusta voi ja saa maksaa, ihmettelen ihmisten halua maksaa mm. mielikuvista. Ja ei, nyt ei edes mennä neliväripainettuihin susifantasioihin tai onnellisiin farmareihin, vaan niinkin simppeliin juttuun kuin kilohintaan.

Meillä jäi juhannuksena näppeihin ihmeen paljon erilaisia lihatuotteita. Otin työn alle 1600 g laatikon broilerin grillipaloja (koipia, reisiä, siipiä) ja perkasin sen broileripizzaa varten. Uunikypsän vuoallinen puolessa välissä alkoi ns. mennä tunteisiin. Ei taida lihat riittää kuin yhteen pellilliseen? Ärsytyksen syy selvinnee kuvasta alta:


Syötävä osuus ja "se muu"

Melko tarkka 33 % paketista oli lihaa. Vuokaan jäi jäähtynyt rasva, nahka, rustot ja luut. Myös marinadi, mutta marinoiduksi broileriksi pakkaus oli melko maltillisesti koottu, ts. marinadia oli järkevä määrä.

Tämähän on normaalia, jokainen itselleen iltapalaksi hot wingsejä tms. kanasilppua ostava tietää että sitä roskaa syntyy syömisestä enemmän kuin paljon. Hyväksyttyä tappiota, niinsanotusti. Ei kukaan valita siitäkään paljonko grillatuista maissintähkistä tulee roskaa, koska se kuuluu asiaan. Mutta mietitäänpä asiaa niiden kannalta, jotka ostavat esim. siipiä koirille ruoaksi. Ei ajankuluksi tai herkuiksi, vaan aidosti ruoaksi. Koiran saadessa 100 g siipiä, se saa aidosti n. 20-30 g lihaa (koska siivissä se lihan määrä on auttamatta pienempi kuin koivissa ja reisissä).

Ostettaessa kanasilppua samalla hinnalla kuin tällainen grilliboksi maksaa, saa siitä pulittaa 3,99 €/kg (Citymarket, tarjouksessa). Silloin LIHAN osuus hinnasta on noin 15,95 €/kg. Se on porsaan sisäfileen kilohinta. Pistää miettimään, kuinka usein törmää kommenttiin siitä että ei se koira mitään filettä tarvitse, hyvin sille voi syöttää ns. teurasjätettä. Toki voi, mutta silloin siitä ei pitäisi maksaa fileen hintaakaan? ;-)

"Ihan hyviä nää on."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti